یک پردیس

عمیقاً معتقدم که‌ اشتباهی بزرگ مرتکب شده‌ام و آن نصب نکردن یک دفترچه یادداشت بر روی دیوار حمام است.

دیوانه کننده است انبوه نکات مهم و بدیعی که به ذهنم خطور می‌کنند و پس از آن فراموش می‌شوند. البته شاید دیوانه کننده واژه‌ی صحیحش نباشد؛ بهتر است بگویم متاسف کننده.

تنها موردی را که‌ اخیرا به ذهنم خطور کرده و خوشبختانه به یاد آوردم، در مورد خواب بود. اینکه چطور می‌توانی خواب آنچه یا آنکه می‌خواهی ببینی. حالا خواب دیدن برای متوجه شدن از وضعیت فعلی‌اش باشد یا اینکه بخواهی بدانی در آینده چه خواهد شد یا گاه تنها برای تفریح (می‌دانم. شما معتقدید خواب خیلی اهمیت ندارد و من خیلی جدی‌اش می‌گیرم. باید بگویم که قادر به اثبات آن نیستم‌ اما بی‌شمار اتفاق زندگی‌ام را در خواب دیده‌ام یا لااقل لمس کرده‌ام.) در هر صورت اگر بتوانی خوابی را ببینی که خودت در ذهنت کاشته‌ای، یک مرحله در کنترل ذهنت بالا رفته‌ای.

در مورد کاشتن ذهنیت گفتم. این را از خودم خلق نکرده‌ام؛ حتی از فیلم inception هم برنگرفته‌ام. بلکه اصطلاح -و در واقع بهتر بگویم عملی- است که‌ توسط پروفسور Elizabeth Loftus تایید شده است‌. (۱)

حال چطور ممکن است ما نتوانیم در مغز خود رویایی بکاریم؟! بله‌ این کار امکان‌پذیر است؛ یا حداقل -به علت اینکه هنوز آزمایشی رو آن انجام نداده‌ام- می‌توانم بگویم من می‌توانم چنین کاری را انجام دهم. مراحل آن هم دشوار نیست‌. تنها علت بیان نکردنم؟ واهمه دارم که پس از بیان آن این توانایی را از دست بدهم. حقیقتا دلیلی برای آن متصور نیستم. ولی شاید روزی که از این کار خسته شدم رازش را گفتم؛ رازی که شاید راز دیگران هم هست و افشا نمی‌کنند؛ مانند همه‌ی آدم‌بزرگ‌هایی که در خواب کسی را که‌ عاشق/معشوق نادانسته‌ی آن‌ها است می‌بینند و تا ابد به زبان نمی‌آورند. آدم‌بزرگ‌ها مغرور و عجیب هستند.

ویژگی کاشته شدن یک فکر یا خاطره در ذهن این است که‌ گاه نمی‌توان تشخیص داد واقعی است یا ساخته و پرداخته‌ی ذهن بوده. بله‌. معتاد شدن به آن بسیار ساده است و باورنکردن رویاها و تشخیصشان از واقعیت بسیار دشوار.

شاید کار خوبی می‌کنم که‌ هنوز دفترچه‌ای روی دیوار حمام نصب نکرده‌ام‌. ذهن چه تراوشاتی که‌ زیر دوش حمام نمی‌کند... (۲)

(1) http://www.ted.com/talks/elizabeth_loftus_the_fiction_of_memory

(2) This one is also scientifically proved and a nice article can be found here:

http://lifehacker.com/5987858/the-science-behind-creative-ideas

  • ۹۵/۱۱/۰۵
  • پردیس

تفکرات من

نظرات  (۳)

  • پیمان محسنی کیاسری
  • یک متن کامل! با رعایت قواعد نگارشی کامل! لذت بردم؛ اهل فن هستید.
    جالب بود.
    من یه تمرین دیگه انجام می‌دادم در زمان کودکی و نوجوانی و موفق هم شدم.
    اکثر خواب هام رو می‌فهمم خوابم. اون زمان یاد گرفته بودم وقتی می‌فهمم از خواب نپرم. بعد یاد گرفتم چطور کنترلش کنم. بعد چه خوابی ببینم. البته ۱۰۰٪ نمی‌شد ولی تجربه خوبی بود مخصوصا پرواز کردنش که دست خودت باشه:))
    سلام،
    خیلی جالب بود.
    من نیز در دور دبستان دو ویژگی فوق العاده داشتم:
    1- می توانستم در طول روز تصمیم بگیرم که شب چه خوابی ببینم! این مورد واقعا قدرت خاصی بود.
    2- در خواب که بودم و اگر خوابی می دیدم می دانستم که خوابم و روی خوابم کنترل داشتم. مثلا بارها در خواب مجبور می شدم از ارتفاع ها بپرم ( مثلا از پشت بام خانه روستاییمان تا حیاط خانه) و چون می دانستم که دارم خواب می بینم با اشتیاق کامل آن ارتفاع را می پریدم و مثل یک چتر باز خیلی نرم فرود می آمدم. این در حالی است که اگر کسی در خواب، خواب پریدن از ارتفاع را ببیند مکن است از خواب بپرد، همانگونه که بعدها برای خودم اتفاق افتاد.

    نکته ی تاسف آور ماجرا اما این جاست که اصلا یادم نمی آید که من چه زمانی این قدرت ها را از دست دادم؟!
    خودم حدس می زنم که هر چه از دوران دبستان و کودکی فاصله گرفتیم، بیشتر از رویا ها فاصله گرفتیم و به واقعیات نزدیک شدیم، شاید همین دلیلش باشد که دیگر آن کنترل دوران دبستان روی خوابم را ندارم.
    پاسخ:
    با سلام،

    مقوله‌ی رویا بسیار جذاب است. در مورد ویژگی فوق‌العاده‌ی شماره‌ی ۲ شما، باید عرض کنم که‌ فروید مطالبی راجع به آن گفته است. یعنی مشخصا راجع به اینکه فرد در خواب متوجه شود که خواب است. حتی این توانایی را به بیماران خود آموزش می‌داده. متاسفانه خیلی پیش‌تر مطالعه کرده‌ام و نام آن کتاب از فروید را به خاطر ندارم. ولی موضوع جالبی است.

    از توجه شما سپاسگزارم.

    با احترام

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی